Bel ons tussen 13:00 en 21:00 (ma. t/m vr.)
0900 0343

Hoe investeer ik in grond

Investeren in grond is eenvoudiger dan u wellicht denkt. Bij vrijwel alle aanbieders maken onderstaande stappen deel uit van het aanschaftraject:

1. De grondaanbieder koopt grond aan en verdeelt deze in kleinere delen

Wanneer u in strategisch gelegen grond wil investeren kan dit via verschillende grondaanbieders. Zij hebben de grond in zijn geheel aangekocht waarna zij deze opdelen in kleinere oppervlaktes zodat ook u als particulier kunt investeren. Dit opdelen kan op twee manieren.

  • Verkavelen van het gehele perceel
  • Een onverdeeld aandeel bieden in het gehele perceel

Voorheen werden gronden enkel verkaveld aangeboden. Tegenwoordig kan dit ook door middel van een onverdeeld aandeel. Het voordeel hiervan is dat er minder notariskosten hoeven te worden gemaakt, waardoor u voor een lagere prijs de grond kunt aankopen en het te behalen rendement hoger kan uitvallen.

2. U doet onderzoek naar de potentie van de grond of laat dit uitbesteden door een professionele partij.

Wanneer u wilt investeren in grond raden wij u aan niet alleen af te gaan op een mooi verkoopverhaal van de aanbieder. Wij adviseren u om uzelf te verdiepen in de plannen die ten grondslag liggen aan een eventuele bestemmingswijziging. Op basis van structuurvisies, huidige bestemmingsplannen en gemeentelijke plannen kunt u zelf al een goed inzicht krijgen of de grond al dan niet van bestemming gaat wijzigen. Dergelijke informatie dient de overheid (het rijk, provincies en gemeenten) altijd openbaar te maken en is hiermee ook voor particulieren in te zien.

Aangezien u een goed gevoel wilt hebben bij uw investering en de instapwaardes van grondbeleggingen vaak beginnen vanaf € 10.000,- kan het verstandig zijn om dit uit te besteden. Dit kunt u laten doen door een planologisch adviesbureau, de kosten hiervoor zijn in verhouding erg hoog en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Om deze reden is scan uw grond opgericht, het portaal waarbij u voor een lage prijs een volledig overzicht krijgt van de potentie van de grond, inclusief externe brondocumentatie, toelichtingen en een onafhankelijk advies. Zo weet u van tevoren waar de risico’s en kansen liggen en kunt u met een gerust gevoel een weloverwogen beslissing maken.

3. U koopt via een notarieel traject grond aan

Wanneer u besluit grond aan te kopen verloopt dit altijd via een notarieel traject. Het voordeel hiervan is dat de overeenkomst door een onpartijdige deskundige wordt opgesteld, die alle documentatie voor u controleert. Hiermee voorkomt u later gerechtelijke procedures.

Hoewel het traject duidelijk is en een aantal vaste stappen bevat kan het prettig zijn wanneer uw aanbieder u hierbij begeleidt. Vraag vooraf aan uw aanbieder welke service en ondersteuning u kunt verwachten in het verdere traject.

 4. De aanbieder houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen en het naderen van de bestemmingswijziging

Wanneer u investeert in grond op basis van een bestemmingswijziging wilt u te allen tijde geïnformeerd zijn over de status van uw grond. Hoewel alle relevante informatie openbaar is, is het prettig wanneer uw aanbieder u scherp op de hoogte houdt. Wij adviseren u ook hierbij goed te kijken naar de service die de grondaanbieder biedt en de wijze waarop u geïnformeerd wordt.

Indien de informatievoorziening die u krijgt niet naar wens is, biedt een grondscan uitkomst. Naast inzicht in alle documentatie die ten grondslag ligt aan een eventuele bestemmingswijziging, is in de grondscan ook een overzicht opgenomen met alle relevantie ontwikkelingen die spelen omtrent de u gewenste grondlocatie. Zo bent u volledig op de hoogte van het laatste nieuws omtrent uw grondlocatie.

5. De bestemmingswijziging

Zodra de bestemmingswijziging heeft plaatsgevonden zorgen de meeste grondaanbieders er door middel van een terugkoopoptie voor dat de grond zo gunstig mogelijk zal worden doorverkocht. Dit heeft als voordeel dat een ontwikkelaar niet met tientallen aanbieders in onderhandeling hoeft. Tevens geeft dit u de zekerheid dat een gespecialiseerde partij de onderhandelingen op zich zal nemen.